Otvoren konkurs za novu generaciju Rok kampa za devojčice!
Otvoren konkurs za novu generaciju Rok kampa za devojčice!

Sedmi Rok kamp za devojčice: otvorene prijave za učesnice

 

Leto već tradicionalno posvećujemo devojčicama koje rokaju! Zato, sa velikim zadovoljstvom, otvaramo konkurs za novu generaciju mladih rokerki!
Sedmi Rok kamp za devojčice će se ove godine održati na Rudniku, od 25. do 31. avgusta. Konkurs za novu generaciju biće otvoren od 21. juna do 23. jula 2024. godine.

Šta je Rok kamp za devojčice?

Rok kamp za devojčice je neprofitni program namenjen devojčicama uzrasta od 11 do 14 godina iz svih delova Srbije koje se interesuju za rok muziku. Tokom sedam dana kampa, učesnice će imati priliku da od mentorki, mladih muzičarki sa alternativne muzičke scene, uče osnove sviranja električne gitare, bas gitare, bubnjeva ili klavijatura, kao i pevanja, snimanja zvuka, komponovanja, i muzičke produkcije. Na kampu će biti formirani bendovi koji će osmisliti originalne pesme i nastupiti na završnom koncertu poslednjeg dana kampa, u Domu kulture na Rudniku.

Ko sve može da se prijavi?

Na Rok kamp za devojčice mogu da se prijave devojčice uzrasta između 11 i 14 godina koje se interesuju za rok muziku i volele bi da nauče da sviraju električnu gitaru, bas gitaru, bubnjeve ili klavijaturu. Za učešće na kampu muzičko obrazovanje devojčica nije presudno, kao ni posedovanje sopstvenog instrumenta (ako devojčica ima svoj instrument slobodno može da ga ponese i na njemu svira tokom kampa). Potrebno je samo da devojčica bude muzikalna i ima osećaj za ritam.

Dobrodošle su devojčice koje žele da se bave rok muzikom, ali nisu imale priliku da to svoje interesovanje razvijaju, i ohrabrujemo devojčice iz manjih mesta u Srbiji, udaljene od velikih gradova, da se prijave. Devojčice koje se na neki način razlikuju od većine posebno podstičemo da se prijave na kamp. Nikakve lične karakteristike neće biti povod za diskriminaciju: nacionalnost, veroispovest, fizičke karakteristike i drugo. Važno je da devojčica razume srpski jezik i da ima fizičke mogućnosti da svira izabrani instrument.

Pored radionica instrumenata i zajedničkih probi, u program su uključene i radionice pisanja tekstova, komponovanja, kao i upoznavanja sa muzičkom i tehničkom opremom. Kao i prethodnih godina, pored muzičkih radionica, u okviru kampa će se realizovati i niz radionica na teme poput samopouzdanja, scenskog nastupa, veština komunikacije, kao i razgovora o iskustvima aktivnih muzičarki, ženskoj istoriji u muzici i muzičkom novinarstvu.

Napomena:

Za sekciju muzičke produkcije mogu da se prijave devojčice do 15 godina starosti, a takođe i one devojčice koje su već učestvovale na letnjem Rok kampu za devojčice prethodnih godina. Na radionici muzičke produkcije devojčice pre svega mogu da nauče kako da snime zvuk (upoznaće se sa snimanjem instrumenata, vokala) u nekom od programa za snimanje i obradu zvuka, a zatim će naučiti kako i da to što su snimile obrade, odnosno, naučiće osnove miksa i masteringa. Kroz ovu radionicu devojčice će naučiti kako da snime i naprave gotov proizvod – kompletnu kompoziciju ili pesmu.
U današnje vreme postalo je gotovo neminovno znati osnove snimanja zvuka, jer one pomažu kako u idejnom, tako i u kreativnom procesu.
U okviru ove sekcije devojčice su u prethodnim izdanjima kampa imale priliku da ispolje svoju kreativnost i talentat kroz osmišljavanje, snimanje, i produkciju kratkih filmova i klipova, koji su kasnije bili predstavljeni drugim učesnicama i publici na završnom koncertu.

Tokom kampa biće napravljena serija fotografija i video materijala koje će dobiti same učesnice i roditelji, a koje će biti objavljene i u medijima i na društvenim mrežama radi širenja informacija o postojanju kampa, ohrabrenja drugim devojčicama da se bave muzikom, kao i najave za sledeće izdanje kampa.

Kako se prijavljuje za Rok kamp za devojčice?

Za prijavu na ovogodišnje izdanje Rok kampa za devojčice, potrebno je da:

1) Roditelj ili zakonski/a staratelj/ka popunjava online prijavni formular

2) Devojčica snimi kratak video (do 5 minuta) u kojem se predstavi i odgovara na pitanja:

a) Da li se baviš muzikom i na koji način? Da li bi volela da sviraš, pevaš, ili oba?

b) Zašto želiš da učestvuješ na Rok kampu za devojčice?

c) Ko je tvoj/a omiljeni/a muzičar/ka ili bend?

d) Kada bi osnovala svoj bend, kako bi se on zvao?

e) Čime želiš da se baviš i gde da budeš kad porasteš?

Video treba poslati putem sajta www.wetransfer.com na email femixinfo@gmail.com

Rezultate konkursa javićemo vam 25.07., nakon čega će biti organizovan informativni razgovor preko Zoom platforme za roditelje/zakonske staratelje primljenih devojčica.

VAŽNA NAPOMENA: Nakon popunjene prijave pošaljite nam mail na femixinfo@gmail.com kako biste potvrdili svoju prijavu, a mi ćemo Vam javiti da smo je evidentirali.

Prilikom izbora učesnica težiće se ravnomernoj raspodeli po uzrastu i raznolikosti u prethodnom iskustvu u bavljenju muzikom. Kako je broj devojčica koje ove godine mogu da učestvuju u kampu ograničen, podsećamo da neće biti moguće da primimo sve prijavljene devojčice, ali ukoliko vaša devojčica ne bude ovaj put izabrana svakako želimo da ostanemo u kontaktu i pozivamo vas da pratite Femix kolektiv do prve sledeće prilike za druženje.

Kako bismo što više devojčica pružili priliku da učestvuju, na Rok kampu za devojčice nije predviđeno učešće devojčica koje su već učestvovale na nekom od prethodnih izdanja letnjeg kampa (dobrodošle su devojčice koje su učestvovale samo na zimskom, Junior kampu).
Ovo pravilo ne važi za muzičku produkciju – učesnice prethodnih generacija kampa koje imaju najviše 15 godina dobrodošle su da se prijave za smer muzička produkcija.

Troškovi učešća i mogućnosti za plaćanje

Učešće na Rok kampu za devojčice obuhvata kotizacije kojima se obezbeđuje manji deo troškova projekta. Kotizacija iznosi ukupno 14.000 RSD, i služi isključivo za pokrivanje dela troškova održavanja samog kampa i učešća devojčice na kampu. Projekat je neprofitan i nekomercijalan i organizacija ne zadržava nikakav profit.

Osim mogućnosti da se pridruže sedmoj generaciji Rok kampa za devojčice, učesnice će imati priliku da steknu zaista jedinstveno iskustvo koje će i njima, ali i njihovim roditeljima/ starateljima ostati dugo u pamćenju.

Kotizacije pokrivaju 10 elemenata: 

  1. Boravak od šest noćenja (sedam dana) u Domaćinstvu “Čuvarkuća” na Rudniku;
  2. Zajednički prevoz autobusom od Beograda do Rudnika i nazad;
  3. Tri obroka i dve zdrave užine svih sedam dana trajanja kampa;
  4. Dvanaest višečasovnih radionica odabranog muzičkog instrumenta (klavijatura, bubnjeva, gitare ili bas gitare) ili snimanja zvuka i produkcije tokom trajanja kampa, uz mentorstvo i podučavanje mladih muzičarki koje devojčici mogu poslužiti kao uzor ili inspiracija u daljem razvijanju interesovanja;
  5. Dodatne radionice pevanja, pisanja tekstova, pisanja muzike, upoznavanja sa tehničkom i muzičkom opremom, prevazilaženja treme, razbijanja predrasuda i stereotipa, razvoja samopouzdanja, predavanja o istorije muzike i značaju žena na muzičkoj sceni;
  6. Dodatni edukativni program;
  7. Kvalitetne fotografije i video snimke devojčica tokom radionica, kao i završni video kampa;
  8. Korišćenje instrumenta na kojem će devojčica tokom kampa svirati i učiti, ukoliko ne poseduje sopstveni;
  9. Osiguranje za instrument učesnice, ukoliko poseduje sopstveni;
  10. Diplome i poklon paketiće za devojčice kao uspomenu na učešće na jedinom Rok kampu za devojčice u ovom delu Evrope.

 

Uplata se može izvršiti jednokratno ili u četiri rate na sledeći način:

  1. rata – 3.500 RSD do 1. avgusta 2024. godine;
  2. rata – 3.500 RSD do 1. septembra 2024. godine;
  3. rata – 3.500 RSD do 1. oktobra 2024. godine i
  4. rata – 3.500 RSD do 1. novembra 2024. godine.

Važno:
Kašnjenje uplate bilo koje od rata onemogućuje devojčici učešće na kampu i njeno mesto se ustupa sledećoj devojčici sa liste čekanja. Nakon kampa je planiran još jedan javni nastup za devojčice, što neće biti moguće ukoliko se ne izmire obaveze.

Kotizacije se uplaćuju na račun udruženja koje organizuje Rok kamp za devojčice:

Organizacija za promociju aktivizma OPA

Gavrila Principa 43, 11000 Beograd

PIB 103880546

220-69983-51, ProCredit banka, Beograd

Napomena:
Ove godine nismo u prilici da refundiramo putne troškove svih učesnica van mesta održavanja kampa. Međutim, ako devojčica ima veliku želju da učestvuje a porodica nije u mogućnosti da plati prevoz do Beograda, možete nam napomenuti  u prijavi i potrudićemo se da refundiramo makar deo troškova.

Ko organizuje Rok kamp za devojčice?

Iza Rok kampa za devojčice stoji Kolektiv mladih žena FEMIX. Kolektiv mladih žena Femix kroz pružanje podrške, povezivanje, edukaciju, istraživanja i dijalog sa donosiocima odluka teži ka tome da su devojčice, devojke i žene osnažene i ravnopravne na kulturnoj sceni i u društvu.

Prvi projekti okupljeni pod imenom Femix pokrenuti su 2010. godine. Pod okriljem Femixa do sada je organizovano gotovo 100 koncerata, izložbi, filmskih projekcija, radionica, festivala i drugih događaja koje je posetilo, pregledalo i pohađalo više hiljada ljudi.

Ovogodišnje izdanje Rok kampa za devojčice podržali su za sada Mama Cash fondacija, Frida fondacija, i Trag fondacija. Ovogodišnji medijski partneri su nam Oblakoder, Balkanrock, i Headliner magazin, kao i Proto radionica. 

Rok kamp za devojčice je jedinstvena prilika u našem regionu, a naša priča se ne završava kada se devojčice vrate kućama! Naše alumnistkinje imaju mogućnost da učestvuju na različitim projektima i koncertima u zemlji, regionu i širom sveta. Takođe, Alumni klub Rok kampa za devojčice od 2020. godine okuplja učesnice prethodnih Rok kampova, otvarajući mogućnost za druženje, rad sa mentorkama, i učešće u daljoj realizaciji budućih kampova.