Treći rok kamp za devojčice

Treći Rok kamp za devojčice 2019.

Treći Rok kamp za devojčice, jedinstveni projekat u ovom delu Evrope,  završen je u subotu 20. jula finalnim koncertom na Platou ispred Doma kulture u Knjaževcu.

Devojčice su tokom 7 dana imale priliku da uče osnove ili usavršavaju sviranje gitare, bas gitare, bubnja i klavijatura, a po prvi put ove godine uvedena je i sekcija podešavanja zvuka i koncertne produkcije. Mentorski tim je i ove godine predvodila bubnjarka Selena Simić, koja je ujedno i vođa organizacionog tima, a pored nje tu su bile i Biljana Šunjka (bubanj), Marija Nikolić (klavijature), Isidora Dimić (klavijature), Ana Dragićević (bas gitara), Niuvys Sabournin Perez (bas gitara), Tijana Milojević (gitara), Vanja Andžić (gitara) i Mila Veljić (zvuk i koncertna produkcija). Ove godine kamp je posetila i predsednica Svetske alijanse Rok kampova za devojčice, Džen Stivens i devojčicama, kao i organizatokama pružila veliku podršku.

Tokom trajanja ovogodišnjeg kampa od 14. do 20. jula u Knjaževcu oformljeno je osam bendova, a ono što je potrebno istaći jeste da je u okvriu Rok kampa za devojčice ove godine po prvi put primenjana nova metodologija – devojčice su same pisale muziku i tekst za pesme koje su premijerno izvele u subotu na koncertu. Pred toga, one su osmislile i imena svojih bendova, kao i originalne logoe koji su se našli na programskim knjižicama sa tekstovima koji su podeljeni publici u subotu pred koncert.

Pored muzičkih radionica, kao i prethodne dve godine, devojčice su pohađale i različite edukativne radionice, te su tako gostujući edukatori bili Uroš Savić Kain koji je sa devojčicama razgovarao o ljudskim pravima; Jelena Memet je držala radionicu bezbednosti na internetu, dok je novinarka Balkanrock potala održala predavanje o uvodu u muzićko novinarstvo. Devojčice su na savladavanju treme pred ovogodišnji koncert radile zajedno sa Tamarom Kojić, jednom od organizatorki Rok kampa za devojčice.

Na završnom koncertu treće generacije Rok kampa za devojčice su nastupile u bendovima Autskulerke,  Blood rush, Infrakt, Toxic Taste, Pretty Little Rockers, Black Eye, Nightmare  i SatinS izvodeći redom po prvi put originalno napisane pesme “Mrzim školu”, “High Voltage”, “Srce”, “Pure Gasoline”, “Your Time”, “Strahovi”, “Noćna mora” i “Komšinica”. Podršku su im iz publike pružile i devojčice iz prethodne dve generacije, kao i mnogobrojni roditelji, prijatelji, posetioci i mediji.

Treći Rok kamp za devojčice podržali su U.S. Embassy Belgrade, Mama Cash, FRIDA | The Young Feminist Fund, Erste Banka Srbija, Ministarstvo kulture i informisanja i firma Falc East. Pored toga, partneri projekta su štamparija Proto, Dom učenika Srednjih škola Knjaževac, Dom kulture Knjaževac, Coca-Cola, Anđeli kolači i kompanija Statovac. Medijski pokrovitelj projekta je muzički portal Balkanrock.

Scroll to Top