Održan šesti Rok kamp za devojčice: Učesnice spremne da prevaziđu sva očekivanja!
Održan šesti Rok kamp za devojčice: Učesnice spremne da prevaziđu sva očekivanja!

Šesto izdanje jedinog Rok kampa za devojčice u ovom delu Evrope održano je od 11. do 17. jula 2022. u Kruševcu. Na kampu su devojčice uzrasta od 11 do 15 godina imale priliku da se upoznaju se sa osnovama sviranja gitare, bas gitare, bubnja ili klavijature, kao i osnovama snimanja i produkcije zvuka. Devojčice su uz podrsku mentorki oformile osam bendova, osmislile imena i vizuelne identitete bendova i stvorile autorske pesme.

Nažalost, završni koncert je ove godine morao biti odložen iz zdravstvenih razloga. Zdravlje svih učesnica je uvek bio prioritet timu Rok kampa za devojčice. Nastavite da nas pratite za sve informacije o daljim aktivnostima i novom datumu koncerta!

foto: RKzD

Kao i do sada, mentorski tim koji je posvećeno radio sa devojčicama činile su aktivne muzičarke sa domaće alternativne scene, a predvodila ga je bubnjarka i jedna od osnivačica Rok kampa za devojčice Selena Simić. Ove godine su čak dve mentorke bile učesnice prethodnih izdanja Rok kampa za devojčice – Milica Mitić na gitari, i Katarina Zarić na bas gitari. Aleksandra Stamenković iz benda Jenner je takođe bila mentorka na gitari, a na bas gitari je mentorka bila i Marija Uzunovska. Pored Selena Simić iz bendova Nemesis i Jenner sa devojčicama je radila i  Biljana Šunjka iz benda Čupavci, a na klavijaturi su se pridružile Marija Nikolić i Marija Gavranović. Iva Mišović, koja stvara pod imenom Iva Lorens učesnicama je pomagala oko tehnike pevanja i u pisanju autorskih pesama. Ariadna Vrljanović–Zhao (Realma) je u saradnji sa Sofiom Kuzmanović naučila devojčice osnove muzičke produkciju.

Na ovom linku pročitajte više o mentorkama ovogodišnjeg Rok kampa za devojčice i njihovim utiscima.

Pored muzičkih radionica devojčice su svakodnevno učile o važnim temama kroz edukativni program. Kordinatorka edukativnog programa bila je Milica Crkvenjakov, kreatorka popularnog profila na društvenim mrežama “Draga devojčice” i mlada aktivistkinja koja se više od decenije bavi vršnjačkim edukacijama i omladinskim radom.

Pored Milice, radionice edukativnog programa su vodile i članice Alumni kluba Rok kampa za devojčice – Teodora Milenić, Viktorija Jovanović, Petra Stosić, Mia Lehki i Milica Mitić. Na radionicama devojčice su kroz timske zadatke i aktivno učestvovanje u diskusijama učile više o samopouzdanju, timskom radu, solidarnosti, tremi i scenskom nastupu.

foto: Kaća Dimitrijević

Edukativni program Rok kampa za devojčice dodatno je obogatila radionica o rodnim stereotipima koju je vodila Jana Mišović. Ova radionica je pomogla devojčicama da razumeju uslovljenost sopstvenih i tuđih izbora rodnim očekivanjima, i pružila im podršku u ličnom oslobađanju od nametnutih društvenih normi. Devojčicama se takođe pružilla prilika da u razgovoru sa ginekološkinjom Aleksandrom Kapamadžijom postave pitanja o mnogim vaznim temama. Veliki utisak na devojčice je ostavila i radionica Alternativnog centra za devojke sa temom prevencije rodno zasnovanog nasilja sa fokusom na nasilje u vezama. Naslov radionice je glasio Moja pravila, moja zona komfora, a radionicu su vodile Anita Pantelić i Jelena Memet. Katarina Mitić Minić je devojčicama pomogla u osmišljavanju naziva bendova i dizajna vizualnog identiteta.

foto: Kaća Dimitrijević

Organizacioni tim šestog Rok kampa za devojčice čine Katarina Mitić Minić, Tatjana Nikolić, Olga Boškov, Maša Peruničić, Maja Josić, Ana Janković i Nevena Prvulj, kao i volonterke Ana Stanković i Sofia Kuzmanović. Za fotografiju je bila zadužena Kaća Dimitrijević, za dizajn se pobrinula Marica Bucek, a Luka Matković (Citadela studio) je bio zadužen za opremu.

Medijski partneri ove godine bili su naši višegodišnji saradnici Balkanrock magazin, Headliner Magazine i Oblakoder.

Kao i prethodnih godina, Rok kamp za devojčice je imao podršku svojih prijatelja i partnera. Anđeli kolači su devojčicama obezbedili zdrave užine, a Proto radionica je i ove godine zaslužna za brending.


Zahvaljujemo se na gostoprimstvu Domu učenika srednjih škola “Pane Đukić Limar”, OŠ “Dragomir Marković”, i Domu kulture Kruševac.

Šesti Rok kamp za devojčice organizuje se uz podršku Trag fondacije, FRIDA fonda, UNESCO Fonda za kulturnu raznolikost, Ministarstvo kulture i informisanja, Schueler Helfen Leben, i Mama Cash fondacija. Zahvaljujemo se na pomoći u organizaciji Alternativnom centru za devojke i Alternativnom kulturnom centru Gnezdo.


tekst: Ana Stanković

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *