Otvoren konkurs za četvrtu generaciju učesnica Rok kampa za devojčice!
Otvoren konkurs za četvrtu generaciju učesnica Rok kampa za devojčice!

Usled novonastale situacije, ovogodišnji Rok kamp za devojčice biće održan u izmenjenom formatu. Četvrti Rok kamp za devojčice biće održan od 17. do 27. avgusta 2020. godine u tri mesta u Srbiji iz kojih bude najviše prijavljenih devojčica. Konkurs za ovogodišnje učesnice otvoren je od 22. juna do 12. jula, a rezultati konkursa će biti objavljeni 20. jula. 

Bezbednost devojčica nam je na prvom mestu i uzevši u obzir okolnosti u kojima se naša zajednica nalazi, format ovogodišnjeg kampa je promenjen i podrazumevaće niz dnevnih radionica u gradovima sa najviše prijavljenih učesnica, ujedno se pridržavajući svih bezbednosnih mera. Na ovaj način, izbegavanjem zajedničkog noćenja i radom u manjim grupama možemo da obezbedimo kako fizičko distanciranje učesnica i mentorki, tako i mali broj osoba u zatvorenim prostorijama. U prva dva mesta kamp će se održati od 17. do 21. avgusta, dok ćemo treći grad posetiti u periodu od 23. do 27. avgusta. Novina koju uvodimo ove godine jeste da na konkurs za učešće mogu da se prijave i polaznice sa svih prethodnih kampova, iako će tokom odabira učesnica devojčice koje do sada nismo upoznale ipak imati prednost.

Rok kamp za devojčice je neprofitni program namenjen devojčicama uzrasta od 11 do 14 godina iz svih delova Srbije koje se interesuju za rok muziku. Tokom pet dana kampa, učesnice će učiti osnove ili usavršavati sviranje električne gitare, bas gitare, bubnjeva ili klavijatura. Biće formirani bendovi sa po četiri članice, a poslednjeg dana kampa ćemo umesto zajedničkog nastupa snimiti po jednu pesmu svakog benda, te će aktivnosti devojčica na kampu rezultirati finalnim video snimkom koji ćemo predstaviti javnosti.

Pored radionica instrumenata i zajedničkih probi, u program su uključene i radionice pevanja, pisanja tekstova, komponovanja, kao i upoznavanja sa muzičkom i tehničkom opremom. Na kampu će gostovati i druge muzičarke i muzičari od kojih će učesnice moći da saznaju kako su izgledali njihovi muzički počeci, ali i da dobiju korisne savete o daljem napredovanju i radu. Mentorke i gostujući edukatori će sa devojčicama razgovarati o predrasudama i stereotipima, raditi na njihovom samopouzdanju i tremi, ali i ohrabrivati njihove talente i potencijale.

 

Za učešće na kampu muzičko obrazovanje devojčica nije presudno, kao ni posedovanje sopstvenog instrumenta (ako devojčica ima svoj instrument slobodno može da ga ponese i na njemu svira tokom kampa). Potrebno je samo da devojčica bude muzikalna i ima osećaj za ritam.

 

Posebno su dobrodošle devojčice koje žele da se bave rok muzikom, ali nisu imale priliku da to svoje interesovanje razvijaju. Devojčice koje se na neki način razlikuju od većine posebno podstičemo da se prijave na kamp. Nikakve lične karakteristike neće biti povod za diskriminaciju: nacionalnost, veroispovest, fizičke karakteristike i drugo. Važno je da devojčica razume srpski jezik i da ima fizičke mogućnosti da svira izabrani instrument. Posebno ohrabrujemo devojčice iz manjih mesta u Srbiji, udaljene od velikih gradova, da se prijave jer možda baš to mesto bude odabrano kao lokacija jednog od tri kampa

 

U toku je i kampanja za doniranje instrumenata i muzičke opreme Rok kampu za devojčice. Ukoliko imate stari instrument ili znate nekog ko poseduje deo opreme koja bi mogla da upotpuni našu muzičku biblioteku, molimo vas da toj osobi prosledite ovaj formular.  

 

Tokom kampa biće napravljena serija fotografija i video materijala koje će dobiti same učesnice i roditelji, a koje će biti objavljene i u medijima i na društvenim mrežama radi širenja informacija o postojanju kampa, ohrabrenja drugim devojčicama da se bave muzikom, kao i najave za sledeće izdanje kampa.

 

Način prijavljivanja

Prijave se šalju tako što:

 

  1. Roditelj ili zakonski staratelj popunjava online prijavni formular
  2. Devojčica snimi kratak video (do 5 minuta) u kojem se predstavi i odgovara na pitanja

a) Da li se baviš muzikom i na koji način?

b) Zašto želiš da učestvuješ na Rok kampu za devojčice?

c) Ko je tvoj/a omiljeni/a muzičar/ka ili bend?

d) Kada bi osnovala svoj bend, kako bi se on zvao?

e) Čime želiš da se baviš i gde da budeš kad porasteš?

Video treba postaviti na neku od društvenih mreža koje koristi – Youtube / Facebook / Twitter / Instagram sa hashtagom #rokkampzadevojcice, i link upisati u gorenavedeni prijavni formular koji popunjavaju roditelji / staratelji, ili ukoliko ne želite da video bude javan pošaljite ga preko sajta www.wetransfer.com na email femixinfo@gmail.com, a mi ga nećemo objavljivati.

 

VAŽNA NAPOMENA: Nakon popunjene prijave pošaljite nam mail na femixinfo@gmail.com  kako biste potvrdili svoju prijavu, a mi ćemo Vam javiti da smo je evidentirali.

 

Prilikom izbora učesnica težiće se odabiru tri mesta sa najviše prijavljenih, ravnomernoj raspodeli po uzrastu i raznolikosti u prethodnom iskustvu u bavljenju muzikom. S obzirom na to da su kapaciteti vrlo ograničeni, neće biti moguće da sve prijavljene devojčice učestvuju na kampu, ali bismo Vas zamolili da svakako ostanemo u kontaktu i da nastavite da nas pratite do prve sledeće prilike za druženje ukoliko vaša devojčica ne bude ovaj put izabrana.

 

Troškovi učešća i mogućnosti za plaćanje

Postoje kotizacije kojima roditelji učestvuju sa 1/4 troškova projekta. Kotizacija iznosi ukupno 5.000 RSD i služi ISKLJUČIVO za pokrivanje dela troškova održavanja samog kampa i učešća devojčice na kampu. Projekat je neprofitan i nekomercijalan i organizacija ne zadržava nikakav profit.

Osim mogućnosti da se pridruži četvrtoj generaciji učesnica Rok kampa za devojčice, učesnice će imati priliku da steknu zaista jedinstveno iskustvo koje će i njima, ali i njihovim roditeljima/ starateljima ostati dugo u pamćenju.

Kotizacije pokrivaju 8 elemenata:

 

  1. Jedan redovni obrok tokom trajanja radionica i dve zdrave užine svakoga dana.
  2. Ukoliko je potrebno, putne troškove devojčice do mesta održavanja kampa i nazad do mesta stanovanja.
  3. Deset višečasovnih radionica odabranog muzičkog instrumenta (klavijatura, bubnjeva, gitare ili bas gitare) tokom trajanja kampa, uz mentorstvo i podučavanje mladih muzičarki koje devojčici mogu poslužiti kao uzor ili inspiracija u daljem razvijanju interesovanja. Svaku grupu od osam učesnica vode i podučavaju po dve mentorke – muzičarke.
  4. Dodatne radionice pevanja, pisanja tekstova, pisanja muzike, upoznavanja sa tehničkom i muzičkom opremom, prevazilaženja treme, razbijanja predrasuda i stereotipa, razvoja samopouzdanja, predavanja o istorije muzike i značaju žena na muzičkoj sceni.
  5. Kvalitetne fotografije i video snimke devojčica tokom radionica, kao i završni video kampa, koji će sadržati po audio-video spot svakog benda.
  6. Korišćenje instrumenta na kojem će devojčica tokom kampa svirati i učiti, ukoliko ne poseduje sopstveni.
  7. Osiguranje za instrument učesnice, ukoliko poseduje sopstveni.
  8. Diplome i poklon paketiće za devojčice kao uspomenu na učešće na jedinom Rok kampu za devojčice u ovom delu Evrope.

 

Uplata se može izvršiti jednokratno ili u više rata na sledeći način:

2.500 RSD do 1. avgusta 2020. godine 

2.500 RSD do 1. septembra 2020. godine

 

Napomena: kašnjenje uplate bilo koje od rata onemogućuje devojčici učešće na kampu i njeno mesto se ustupa sledećoj devojčici sa liste čekanja.

 

Kotizacije se uplaćuju na račun udruženja koje organizuje kamp:

Organizacija za promociju aktivizma OPA

Knez Danilova 4, 11000 Beograd

PIB 103880546

220-69983-51, ProCredit banka, Beograd

 

Ko organizuje Rok kamp za devojčice?

 

Iza Rok kampa za devojčice stoji tim mladih i posvećenih žena Organizacije za promociju aktivizma OPA u okviru programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, koji se realizuje od 2010. godine u saradnji sa velikim brojem organizacija, kolektiva i umetnica i umetnika. Organizacija je osnovana 2004. godine, a osnovali su je mladi i njome upravljaju mladi, prvenstveno mlade žene, razvijajući programe i projekte u oblasti kulture, rodne ravnopravnosti i unapređenja položaja mladih. Sedište FEMIX-a je u Beogradu i većina aktivnosti se sprovodi u Beogradu, iako su članice organizacije veoma zainteresovane za saradnju sa drugim gradovima, zemljama u regionu i inostranstvu.

 

Rad Femix-a je do sada podržavalo je Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture, Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda, Mama Cash fondacija, Frida fondacija, Rekonstrukcija ženski fond, Tim za smanjenje siromaštva i socijalno uključivanje, GIZ, Trag fondacija, ERSTE banka, fondacija Jelena Šantić, drugi donatori i sponzori. Femix je član Krovne organizacije mladih Srbije, Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada, Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije i Regionalne mreže kulturnih rodnih praksi. Svaka od članica organizacije ima drugi posao na kojem zarađuje i od kojeg živi, a rad u Femixu im je dodatna volonterska aktivnost kojoj su posvećene zato što smatraju da je vredna, važna, da ima veliki potencijal i zato što uživaju u tome.

 

Paralelno sa konkursom, tim Rok kampa za devojčice radi na formiranju mentorskog tima od osam domaćih muzičarki mlađe generacije sa alternativne scene. Vođa mentorskog tima je Selena Simić, dvadeset-sedmogodišnja bubnjarka iz Smedereva. Selena Simić je završila srednju muzičku školu „Kornelije Stanković” u Beogradu, džez odsek za udaraljke i diplomirala na Fakultetu za medije i komunikacije. Nastupala je godinama sa bendovima Fandango, Vibrator u rikverc i Balkanska lavina, a sada svira u sastavima Nemesis i Raskid13. U Beogradu, Smederevu i Pančevu tokom 2015. godine vodila je četiri ciklusa besplatnih bubnjarskih radionica za devojčice, za kojima je vladalo veliko interesovanje, a potom je bila vođa mentorskog tima i jedna od mentorki za bubnjeve na prvom i drugom Rok kampu za devojčice 2016. i 2017. godine. Takođe, Selena je godinu dana vršila ulogu članice Upravnog odbora Svetske mreže rok kampova za devojčice.

 

Za više informacija o kampu pišite nam na femixinfo@gmail.com  ili pozovite koordinatorku kampa Mašu Peruničić na 063/7018571

 

Radujemo se upoznavanju nove generacije devojčica i podršci i podsticaju koje ćemo biti u mogućnosti da im na kampu pružimo! Unapred se zahvaljujemo na interesovanju, poverenju i saradnji i pozivamo vas da nas kontaktirate ako imate bilo kakava pitanja i nedoumice. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *