Šta se uči o produkciji na Rok kampu za devojčice?
Šta se uči o produkciji na Rok kampu za devojčice?

Kako napraviti magiju iza scene tako da muzika na njoj posebno zasija? O tome uče polaznice programa produkcije na Rok kampu za devojčice, “smera” koji se razvija od 2019. godine. Kako je učenje nešto zahtevnije nego na ostalim delovima kampa (osnove gitare, bas gitare, klavijatura i bubnjeva) gde učestvuju devojčice uzrasta 11-14 godina, ovaj program je otvoren nešto starijim tinejdžerkama.

Ove godine mentorka za produkciju bile je Ariadna Vrljanović-Zhao (Realma), uz pomoć Sofie Kuzmanović. Prethodnih godina učestvovale su Mila Veljić i Marija Kovačina.

Glavne teme ovog “smera” su osnove akustike, kao što su osnovne karakteristike zvuka, frekvencije, itd. Fokus je bio i na prostornoj akustici – kako se zvuk prostire u različitim prostorima, šta je razlika između reverb-a, delay-a, i eha, potom apsorpcija i difuzija zvuka u prostoru, kao i psihoakustici (kako nase čulo reaguje na zvuk i kako ga tumačimo).

Pošto su ove oblasti zahtevne, mentorke su učesnicama objašnjavale kroz praksu, a pre svega su radile na razvijanju sluha.

Potom je sledila audiotehnika, gde su se devojčice upoznale sa različitim tipovima mikrofona, snimača, monitora, mikseta, vrsta kablova, i kako povezati tu opremu, a uz sve to su se upoznale i sa video kamerom. U okviru snimanja zvuka najveći fokus je bio na vokalima, ali su mentorke vreme posvetile i ozvučavanju različitih instrumenata, snimanju intervjua i snimanju kamerom. Što se tiče same muzičke produkcije, učesnice su se upoznale sa virtuelnim MIDI instrumentima, kao i osnovama miksanja.

Učesnice programa za produkciju Rok kampa za devojčice želele su da kreiraju nešto svoje, i započele sa snimanjem originalnog kratkog filma za koji su same osmislile priču. Sa mentorkama su učile o osnovama zvučnog dizajna, kadriranja, storyboarding-a, kao i snimanje filma u praksi. Odabrale su triler kao žanr, a tokom kampa su osmislile i glavnu temu i varijacije uz pomoć Alumnistkinja koje su volontirale u okviru ovogodišnjeg Rok kampa za devojčice.

Publika će imati prilike da ovaj kratki film pogleda na završnom koncertu 6. generacije Rok kampa za devojčice ove jeseni!

Realma je muzički alter-ego srpsko-kineske polimodalne umetnice i kantautorke, Ariadne Vrljanović-Zhao. Njena muzika je zapažena od strane Rolling Stone India, Calvert Journal, Music Crowns, Zile si Nopti, Vreme, Jelen Music Show i drugih publikacija i muzičkih blogova širom sveta. Dok njeni privlačni lajv spotovi prikazuju značajne kulturne destinacije, uključujući Uneskovu svetsku baštinu Feliks Romulijanu i Botaničku baštu „Jevremovac“, Realmini animirani muzički spotovi su bili deo više međunarodnih filmskih festivala, uključujući Lift-Off Global Sessions, Flipbook festival, Animest i MArte Live. Pored toga, Headliner je njen nastup skorašnji nastup na Femix Festu nazvao “eklektičkim, drugačijim i interdisciplinarnim”, a Higher Plain Music ju je uporedio sa Kate Bush i “eteričnim faunskim oblicima umetnika” kao što su Goldfrapp, Mandalai i Hundred Water, izjavivši: “Realma je čudesno otrkiće”. Realmine autorske numere takođe možete otrkiti i na Femikseti 9 i 10.


Zahvaljujemo se na gostoprimstvu Domu učenika srednjih škola “Pane Đukić Limar”, OŠ “Dragomir Marković”, i Domu kulture Kruševac.

Šesti Rok kamp za devojčice organizuje se uz podršku Trag fondacije, FRIDA fonda, UNESCO Fonda za kulturnu raznolikost, Ministarstvo kulture i informisanja, Schueler Helfen Leben, i Mama Cash fondacija.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *