Utisci petog dana Rok kampa za devojčice
Utisci petog dana Rok kampa za devojčice

Kako je nedelja odmicala uzbuđenje je sve više raslo kod učesnica kampa i mentorki. Tokom petog dana, 15. jula, iz prostorija za probe su se čule autorske pesme bendova koje su počele da dobijaju svog finalni oblik. Devojčice su na radionicama bendova svakodnevno iznosile nove ideje kako da poboljšaju pesme, i njihove mentorke su podsticale takvu radnu energiju.

“Fascinirana sam ovogodišnjom generacijom devojčica! Dešavalo se da tokom proba bendova potpuno izgubim pojam o vremenu jer one iznose puno ideja i zainteresovane su za sve, ne stignem ni da pogledam na sat a već smo prekoračile to vreme predviđeno za rad. Devojčice su bile jako inspirisane; na primer kada sam im usputno predložila neku temu za pesmu o kojoj mogu razmišljati, sastavile su odmah dva teksta o tome. Takođe sam zadovoljna što su deca koja već imaju muzičko obrazovanje za neki drugi instrument često birala da se isprobaju u nečemu sasvim drugačijem na kampu, i tako prošire svoje iskustvo. Dešavalo se i da deca nemaju nikakvo osnovno znanje na izabranom istrumentu, ali je njihov prirodan talenat odmah uočljiv i već za nekoliko dana brzo napreduju,” istakla je Marija Nikolić, mentorka na klavijaturi.

Radionica Scenski nastup i trema

Naravno, pored odličnih pesama devojčice su morale razviti i veštinu scenskog nastupa kako bi se pripremile za dan kada će predstaviti svoj bend pred publikom. Iz tog razloga poslednja u nizu edukativnih radionica je nosila naziv Scenski nastup i trema. Pored koordinatorke Milice Crkvenjakov radionicu su vodile članice alumni grupe Rok kampa za devojčice, koju čine Teodora Milenić, Viktorija Jovanović, Petra Stosić, Mia Lehki i Milica Mitić. Cilj radionice je bio da devojčice nauče kako da se nose sa tremom na zdrav način.

Kroz različite vežbe alumnistkinje su pokazale devojčicama kako mogu da se pripreme za neku aktivnost oko koje imaju tremu. Devojčice su dobile zadatak da razmisle kako bi se ponašale u različitim nepoželjnim situacijama koje se mogu desiti na nastupu. Primeri takvih situacija su nezainteresovana publika, greśke tokom sviranja, loši vremenski uslovi, problemi sa instrumentima i drugom potrebnom opremom. Devojčice su osmislile rešenja za sve situacije i uverile se da su problemi koji im stvaraju tremu rešivi. Nakon toga, učesnice su uvežbavale tehnike scenskog nastupa. 

Alumni tim je podelio sa devojčicama svoja iskustva sa javnih nastupa, podsetio se svojih najvecih nesigurnosti koji su im izazivali tremu i kako su ih prevazišli. Devojčice su takođe podelile sa grupom priče iz svoj iskustva i tehnike koje su one koristile kako bi odstranile ili makar smanjile tremu.

Radionica Naziv benda i dizajn vizuelnog identiteta 

Učesnice kampa su provele vreme tokom večeri sa članicom Femix tima Katarinom Mitić Minić i nastavile rad na dizajnu vizualnog identiteta i naziva bendova koji je započet prethodne večeri. Katarina im je pomogla da iskoriste sav potencijal svoje kreativnosti i do kraja večeri svaki bend je mogao da se pohvali imenom i vizualnim identitetom koji ga predstavlja na najbolji način.


Šesti Rok kamp za devojčice organizuje se uz podršku Trag fondacije, FRIDA fonda, UNESCO Fonda za kulturnu raznolikost, Ministarstvo kulture i informisanja, Schueler Helfen Leben, i Mama Cash fondacija. Partneri projekta su Dom učenika srednjih škola “Pane Đukić Limar”, OŠ “Dragomir Marković”, Dom kulture Kruševac, Anđeli kolači i Proto. Medijski sponzori su Balkanrock, Headliner i Oblakoder. Zahvaljujemo se na pomoći u organizaciji Alternativnom centru za devojke, Kancelariji za mlade Kruševac i Alternativnom kulturnom centru Gnezdo.


tekst: Ana Stanković; foto: Katarina Dimitrijević, tim RKzD

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *