Šesta generacija Rok kampa za devojčice: primer talenta i kreativnosti!
Šesta generacija Rok kampa za devojčice: primer talenta i kreativnosti!

Treći dan Rok kampa za devojčice, 13. jul, započeo je radionicom instrumenata na kojoj su učesnice nastavile uz podršku mentorki da uče osnove sviranja na izabranim istrumentima i produkciju zvuka. Bilo je primetno da devojčice brzo napreduju i pomažu se međusobno; iako su se poznavale tek nekoliko dana, njihova saradnja je već bila na visokom nivou.

Mentorka za bubnjeve Biljana Šunjka se priseća atmosfere sa radionica:

Deca su bila jako uzbuđena, napredovala su mnogo brže nego sto smo očekivali. Neke devojčice su na počeku kampa prvi put u životu svirale izabrani instrument, a ubrzo su savladale osnove i vežbale kompleksnije stvari. Bile su prepune ideja što je sjajno, ali je takođe bilo i izazovno uklopiti sve ideje.”

foto: Kaća Dimitrijević

Radionica o rodnim stereotipima sa Janom Misovic

Sledeća u nizu radionica edukativnog programa koju je vodila Jana Mišović nosila je naziv Uloga roda u našim životima. Radionica je imala za cilj da u najširem smislu upozna devojčice sa konceptima pola i roda. Specifičnije, ova radionica je pomogla devojčicama da razumeju uslovljenost sopstvenih i tuđih izbora rodnim očekivanjima, i pružila im podršku u ličnom oslobađanju od nametnutih društvenih normi.

foto: Kaća Dimitrijević

Koncept radionice se sastojao od dva dela. Prvi deo je predstavljala interaktivna aktivnost u kojoj su devojčice objašnjavale kako one razumeju koncepte pola i roda. Devojčice su raspravljale o važnom pitanju; kakva očekivanja društvo ima od muškaraca, a kakva od žena? Taj razgovor je pružio uvid u to da je najveći deo životnih uloga i muškaraca i žena rodno uslovljen. Drugi deo radionice je predstavljao rad u manjim grupama. Učesnice su “prikazale” kako one vide da društvo posmatra pojedince i pojedinke koji se ne ponašaju na očekivan način u odnosu na rod. Kroz ova dva segmenta radionice, pored samog razumevanja pola i roda, učesnice i trenerica su se složile da je moguće da svet učinimo boljim mestom za život za sve. Važno je da uočimo korene rodnih stereotipa i krenemo da ih menjamo počevši od sopstvenog okruženja, zaključeno je na kraju radionice.

Radionica bendova

Nakon edukativnog programa učesnice su nastavile rad sa mentorkama u bendovima koji su prethodnog dana bili oformljeni. Razvijale su se ideje za nazive bendova, muziku, tekstove pesama. Česta pitanja oko pisanja tekstova pesama devojčice su uputile mentorki Ivi Lorens

Devojčice koje tokom kampa uče osnovu muzicke produkcije su osmislile ideju za kratak film koji će snimiti na kampu.

Razgovor sa dr Kapamadžijom

Nakon večere devojčice su provele veče u razgovoru sa ginekološkinjom Aleksandrom Kapamadžijom. Doktorka je kroz razgovor sa Milicom Crkvenjakov otvorila ključne teme o pitanjima koje su devojčice već zanimala, ali možda nisu znale kome i kako da se obrate za savet. Nisu se ustezale da postave pitanja o svemu što nisu razumele, i imale su priliku da saznaju kako izgleda prvi odlazak kod ginekologa, koliko često treba ići na pregled, kako prepoznati zdravstvene probleme i mnoga druga važna pitanja. Devojčice su bile ohrabrene da i tokom ostatka kampa postavljaju pitanja o temama koje su im važne, a za individualnu podršku svakodnevno je bila tu Sandra Nikolić, specijalna pedagoškinja psihoterapeutkinja.

Aktivnosti četvrtog dana kampa su započele po već poznatom rasporedu. Devojčice su prvu polovinu dana provele sa mentorkama na radionici instrumenata i radionici bendova. Glavni fokus je bio stvaranje autorskih pesama. Devojčicama se svakim danom povećavalo samopouzdanje, što im je i omogućilo da izlađu iz zone komfora i isprobavaju se u svemu za šta nisu imale smelosti na početku kampa.

Radionica Prevencija rodno zasnovanog nasilja sa Alternativnim centrom za devojke

U drugom delu dana usledila je radionica Alternativnog centra za devojke sa temom prevencije rodno zasnovanog nasilja sa fokusom na nasilje u vezama. Naslov radionice je glasio Moja pravila, moja zona komfora, a radionicu su vodile Anita Pantelić i Jelena Memet

Kako bi mogle na najefikasniji način da pristupe temi, učesnice su bile podeljene u četiri grupe za rad. Dve grupe su imale za zadatak da u roku od dvadeset minuta razmisle šta to sve definiše ravnopravnu, srećnu vezu. Druge dve grupe su razmišljale o odlikama neravnopravne veze u kojoj se može desiti nasilje.

foto: Kaća Dimitrijević

Grupe čija tema je bila ravnopravna veza su istakle značaj poverenja, obostrane brige, poštovanja, nežnosti, poštovanja granica, emotivne povezanosti, razumevanja, podrške, prihvatanja različitosti i ravnopravne podela zajedničkih obaveza. Grupe koje su se fokusirale na neravnopravne veze su istakle sledeće odlike: međusobno nepodržavanje, neiskrenost, česte i duge svađe, nepoverenje, fizičko i seksualno nasilje, vređanje, laganje, kontrolisanje, ljubomora, varanje, ignorisanje, diskriminisanje.

Jelena i Anita su devojčicama objasnile karakteristike četiri osnovne vrste partnerskog nasilja: psihičko, fizičko, seksualno i ekonomsko nasilje. Glavni cilj ove interaktivne radionice je bio da devojčice budu informisane i osnažene da prepoznaju i reaguju na rane znake nasilja, naročito psihološkog, u adolescentskim vezama, strategije zaštite, kao i šta su ravnopravni odnosi.

Radionica o nazivima bendova i dizajnu vizualnog identiteta

Nakon večere i druženja devojčice su provele veče sa Katarinom Mitić Minić koja im je pomogla sa osmišljavanjem naziva bendova i dizajnom vizualnog identiteta.

foto: tim RKZD

Sudeći po vrednom radu šeste generacije devojčica, kao i snažnom pozitivnom energijom koja je vladala tokom svih segmenata kampa, možemo sa samopozdanjem reći da publika može očekivati odlične autorske pesme bendova.


Šesti Rok kamp za devojčice organizuje se uz podršku Trag fondacije, FRIDA fonda, UNESCO Fonda za kulturnu raznolikost, Ministarstvo kulture i informisanja, Schueler Helfen Leben, i Mama Cash fondacija. Partneri projekta su Dom učenika srednjih škola “Pane Đukić Limar”, OŠ “Dragomir Marković”, Dom kulture Kruševac, Anđeli kolači i Proto. Medijski sponzori su Balkanrock, Headliner i Oblakoder. Zahvaljujemo se na pomoći u organizaciji Alternativnom centru za devojke i Alternativnom kulturnom centru Gnezdo.


tekst: Ana Stanković; foto: Katarina Dimitrijević

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *