Održan peti Rok kamp za devojčice: Šta nam je doneo i šta smo naučile?
Održan peti Rok kamp za devojčice: Šta nam je doneo i šta smo naučile?

Od 9. do 22. avgusta 2021. održan je peti Rok kamp za devojčice, po prvi put u čak tri grada u Srbiji. Devojčice su u Užicu, Nišu i Zrenjaninu imale priliku da kroz dnevne radionice uče osnove ili usavršavaju sviranje gitare, bas gitare, klavijatura, bubnja, kao i steknu osnove muzičke produkcije.

foto: Nevena Marković

Zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19, pred organizacionim timom se pojavio izazov kako da organizuju ovogodišnje izdanje kampa tako da bude najsigurnije za sve učesnice i učesnike. Kompromis je bio da umesto dosadašnje prakse gde se kamp održavao u jednom gradu, kamp ove godine održi u kombinovano onlajn-uživo formatu u tri grada u Srbiji. Manji broj učesnica u svakom gradu omogućio je da devojčice dobiju više vremena u radu sa svojom mentorkom 1-na-1, i tako još efektnije razviju svoje veštine sviranja odabranog instrumenta. Umesto završnog koncerta, devojčice su sa produkcijskim timom snimile pesme koje su vežbale tokom kampa, a sav materijal će biti montiran i objavljen u formi onlajn koncerta tokom jeseni 2021. godine.

Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo ustanovama koje su nas velikodušno dočekale i omogućile da naš projekat realizujemo u njihovim gradovima – muzičkoj školi “Vojislav Lale Stefanović” i direktoru škole Nebojši Đuričiću, rok školi “Voice” iz Niša i Karolini Mihajlović, i Kulturnom centru Zrenjanina i Vladi Đuriću, pomoćniku direktora i rukovodiocu programske službe. Rok kamp za devojčice u Užicu i Nišu odvijao se od 12. do 15. avgusta, a u Zrenjaninu od 19. do 22. avgusta.

foto: Iva Masić

Kao i uvek, mentorski tim koji je radio sa devojčicama činile su aktivne muzičarke sa domaće alternativne scene, a predvodila ga je bubnjarka Selena Simić. U tome su joj pomogle klavijaturistkinje Marija Lazić i Marija Nikolić. Pored njih, ovogodišnji mentorski tim su činile Tijana Milivojević (gitara), Aleksandra Stamenković (gitara), Katarina Zarić (bas gitara), Sara Nikolić (bas gitara), Nađa Vračarić (gitara),  Isidora Jerić (klavijature), Sanja Rakić (bubanj), Biljana Šunjka (bubanj), Marija Kovačina (produkcija zvuka) i Mila Veljić (produkcija zvuka). Ovo izdanje Rok kampa za devojčice je prvo gde je jedna od mentorki nekadašnja učesnica – Katarina Zarić bila je polaznica kampa 2018. Godine!

Pročitajte više o ovim sjajnim devojkama u tekstu na Headliner portalu.

Muzičkim radionicama uživo prethodio je edukativni program koji smo ove godine najvećim delom održale u onlajn formatu. Kordinatorka edukativnog programa bila je Milica Crkvenjakov, kreatorka popularnog profila na društvenim mrežama Draga devojčice i mlada aktivistkinja koja se više od decenije bavi vršnjačkim edukacijama i omladinskim radom. Milica je sa učesnicama razgovarala o stereotipima, rodnoj ravnopravnosti, prevazilaženju treme, ali i kako da jedne drugima budu najveća podrška. Pored onlajn programa, Milica je devojčice posetila na sve tri lokacije.

foto: Iva Masić

Posebno smo ponosne na članice Alumni kluba Rok kampa za devojčice, koje su po prvi put održale radionicu novim učesnicama. Tema vršnjačke edukacije bilo je menjanje sveta na bolje kroz aktivizam. Ovo je tek jedan od prvih koraka koje pravimo ka što većem uključivanju ranijih učesnica u organizovanje i realizaciju narednih izdanja Rok kampa za devojčice!

Edukativni program Rok kampa za devojčice dodatno su obogatila predavanja muzikološkinje Marijane Dujović o ženama u istoriji popularne muzike. Sa muzičarkama i akterkama iz muzičke industrije smo pričali o njihovim iskustvima, a one su sa zadovoljstvom devojčicama odgovarale na pitanja i davale im savete. Ove godine su sa nama bile muzičarke Ana Janković (Stray Dogg), Milica Tegeltija (kantautorka) i Olga Kepčija (Radio Beograd 202). U Nišu su devojčice odmah nakon nastupa na Nišvilu posetile Natalija Ranković i Luna Škopelja (Natalee) i Katarina Ranković (Lady K). Radionice pevanja je u Nišu održala Marija Matejić, Nišlijka i pevačica benda Hazel. U Užicu smo imali prilike da ugostimo Anu Milošević, voditeljku Radija Užice, koja se sa devojčicama razgovarala o svojim počecima, iskustvima i o tome kako izgleda muzički život u ovom gradu. 

foto: Iva Masić

Organizacioni tim su ove godine pojačale sjajne Marijana Dujović, Milica Jevđenijević i Nevena Prvulj koje su pružile veliki doprinos organizaciji, logistici i produkciji petog Rok kampa za devojčice. Pored toga, tu su i stalne članice tima Olga Boškov, Maša Peruničić, Tatjana Nikolić i Katarina Mitić Minić koje su bile zadužene za sve ostale organizacione, koridinatorske i promotivne aktivnosti u vezi sa kampom. Za tehničku podršku i pomoć u organizaciji, transportu i postavci opreme zahvalne smo producentu i muzičaru Luki Matkoviću, Pavlu Brkiću i Nikoli Simonoviću.

foto: Iva Masić

Kao i prethodnih godina, Rok kamp za devočice je imao podršku svojih dugogodišnjih prijatelja i partnera. To su Anđeli kolači i Coca Cola Helenic koji su devojčicama obezbedili zdrave užine, vodu i sokiće. Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo i našim prijateljima iz Proto radionice koji su se i ove godine pobrinuli za to da Rok kamp za devojčice ima najlepši brending. 

Za dizajn ovogodišnjeg izadanja tu je kao i prethodnih godina sa nama bila Marica Bucek, a imali smo i podršku dizajnerke Jovane Milovanović. Dizajn naših najlepših stikera potpisuje Ivana Popović-  Mali Iv, dok je dizajn jedinstvenih majica koje su dobili ovogodišnje učesnice i učesnici realizovala Froncla ekipa. Za fotografije su zaslužne mlade fotografkinje Iva Masić i Nevena Marković, dok su završne snimke devojčica svojom kamerom zabeležile Sonja Urošević i Iva Masić.

foto: Nevena Marković

Medijski partneri ove godine bili su naši dugogodišnji saradnici Balkanrock magazin, Headliner Magazine i Oblakoder.

Peti Rok kamp za devojčice podržali su Mama Cash fondacija, FRIDA fondacija, Ministarstvo kulture i informisanja, UNESCO’s International Fund for Cultural Diversity i fond Schüler Helfen Leben (SHL).

Ova godina nas je naučila da možemo da se prilagodimo novim okolnostima uz malo dodatne akcije, kreativnosti i fleksibilnosti. Zahvalne smo svim našim učesnicama, mentorkama, saradnicima i saradnicama zato što su zajedno sa nama kroz kreativna rešenja i ideje doprineli da iza nas imamo uspešno realizovano peto izdanje Rok kampa za devojčice i da sledeće dočekamo samo još bolje, spremnije i hrabrije!

foto: Nevena Marković

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *