Otvoren konkurs za novu generaciju Rok kampa za devojčice od 13. maja do 5. juna
Otvoren konkurs za novu generaciju Rok kampa za devojčice od 13. maja do 5. juna

Sa velikim zadovoljstvom, otvaramo konkurs za novu generaciju mladih rokerki! Šesti Rok kamp za devojčice će se ove godine održati u Kruševcu od 11. do 17. jula. Konkurs za novu generaciju biće otvoren od 11. maja do 5. juna. 

Rok kamp za devojčice je neprofitni program namenjen devojčicama uzrasta od 11 do 14 godina iz svih delova Srbije koje se interesuju za rok muziku. Tokom sedam dana kampa, učesnice će učiti osnove ili usavršavati sviranje električne gitare, bas gitare, bubnjeva ili klavijatura, kao i snimanja zvuka i koncertne produkcije.Tokom kampa biće formirani bendovi koji će nastupiti na završnom koncertu na bini ispred Kulturnog centra u Kruševcu.

Ove godine za sekciju muzičke produkcije mogu da se prijave devojčice do 15 godina starosti, a takođe i one devojčice koje su već učestvovale na Rok kampu za devojčice. Na radionici muzičke produkcije devojčice pre svega mogu da nauče kako da snime zvuk (upoznaće se sa snimanjem instrumenata, vokala) u nekom od programa za snimanje i obradu zvuka, a zatim će naučiti kako i da to što su snimile obrade, odnosno, naučiće osnove miksa i masteringa.  Kroz ovu radionicu devojčice će naučiti kako da snime i naprave od tog usnimka gotov proizvod – odnosno kompletnu kompoziciju/pesmu. U današnje vreme gotovo je postalo neminovno znati makar osnove snimanja zvuka, jer to potpomaže kako u idejnom, tako i u kreatvinom procesu i sigurni smo da će znanja koja će devojčice steći u okviru ovog kursa biti dragocena!
 

Pored radionica instrumenata i zajedničkih probi, u program su uključene i radionice pevanja, pisanja tekstova, komponovanja, kao i upoznavanja sa muzičkom i tehničkom opremom. Kao i prethodnih godina, pored muzičkih radionica, u okviru kampa će se realizovati i niz edukativnih radionica.

Za učešće na kampu muzičko obrazovanje devojčica nije presudno, kao ni posedovanje sopstvenog instrumenta (ako devojčica ima svoj instrument slobodno može da ga ponese i na njemu svira tokom kampa). Potrebno je samo da devojčica bude muzikalna i ima osećaj za ritam.

Posebno su dobrodošle devojčice koje žele da se bave rok muzikom, ali nisu imale priliku da to svoje interesovanje razvijaju. Devojčice koje se na neki način razlikuju od većine posebno podstičemo da se prijave na kamp. Nikakve lične karakteristike neće biti povod za diskriminaciju: nacionalnost, veroispovest, fizičke karakteristike i drugo. Važno je da devojčica razume srpski jezik i da ima fizičke mogućnosti da svira izabrani instrument. Posebno ohrabrujemo devojčice iz manjih mesta u Srbiji, udaljene od velikih gradova, da se prijave.

Tokom kampa biće napravljena serija fotografija i video materijala koje će dobiti same učesnice i roditelji, a koje će biti objavljene i u medijima i na društvenim mrežama radi širenja informacija o postojanju kampa, ohrabrenja drugim devojčicama da se bave muzikom, kao i najave za sledeće izdanje kampa.

 

Način prijavljivanja

Prijave se šalju tako što:

 1. Roditelj ili zakonski staratelj popunjava online prijavni formular
 2. Devojčica snimi kratak video (do 5 minuta) u kojem se predstavi i odgovara na pitanja:
 1. a) Da li se baviš muzikom i na koji način?
 2. b) Zašto želiš da učestvuješ na Rok kampu za devojčice?
 3. c) Ko je tvoj/a omiljeni/a muzičar/ka ili bend?
 4. d) Kada bi osnovala svoj bend, kako bi se on zvao?
 5. e) Čime želiš da se baviš i gde da budeš kad porasteš?

Video treba postaviti na neku od društvenih mreža koje koristi – Youtube / Facebook / Twitter / Instagram sa hashtagom #rokkampzadevojcice, i link upisati u gorenavedeni prijavni formular koji popunjavaju roditelji / staratelji, ili ukoliko ne želite da video bude javan pošaljite ga preko sajta www.wetransfer.com na email femixinfo@gmail.com, a mi ga nećemo objavljivati.

VAŽNA NAPOMENA: Nakon popunjene prijave pošaljite nam mail na rokkamp@femix.info  kako biste potvrdili svoju prijavu, a mi ćemo Vam javiti da smo je evidentirali.

Prilikom izbora učesnica težiće se ravnomernoj raspodeli po uzrastu i raznolikosti u prethodnom iskustvu u bavljenju muzikom. S obzirom na to da su kapaciteti vrlo ograničeni, neće biti moguće da sve prijavljene devojčice učestvuju na kampu, ali bismo Vas zamolili da svakako ostanemo u kontaktu i da nastavite da nas pratite do prve sledeće prilike za druženje ukoliko vaša devojčica ne bude ovaj put izabrana.

Važna napomena jeste ta da će ove godine moći da se prijave i učesnice iz pretohdnih generacija i to isključivo za sekciju koncertne produkcije i podešavanja zvuka.

 

Troškovi učešća i mogućnosti za plaćanje

Postoje kotizacije kojima roditelji učestvuju sa 1/4 troškova projekta. Kotizacija iznosi ukupno 12.000 RSD i služi ISKLJUČIVO za pokrivanje dela troškova održavanja samog kampa i učešća devojčice na kampu. Projekat je neprofitan i nekomercijalan i organizacija ne zadržava nikakav profit.

Osim mogućnosti da se pridruži šestoj generaciji učesnica Rok kampa za devojčice, učesnice će imati priliku da steknu zaista jedinstveno iskustvo koje će i njima, ali i njihovim roditeljima/ starateljima ostati dugo u pamćenju.

Kotizacije pokrivaju 10 elemenata: 

 1. Boravak od šest noćenja (sedam dana) u domu učenika “Pane Đukić Limar” u Kruševcu
 2. Tri obroka i dve zdrave užine svih sedam dana trajanja kampa.
 3. Organizovan prevoz od Beograda do Kruševca (roditeljima i starateljima koji nisu iz Beograda, biće refundirani troškovi transporta do i od Beograda)
 4. Dvanaest višečasovnih radionica odabranog muzičkog instrumenta (klavijatura, bubnjeva, gitare ili bas gitare)ili snimanja zvuka i produkcije tokom trajanja kampa, uz mentorstvo i podučavanje mladih muzičarki koje devojčici mogu poslužiti kao uzor ili inspiracija u daljem razvijanju interesovanja. 
 5. Dodatne radionice pevanja, pisanja tekstova, pisanja muzike, upoznavanja sa tehničkom i muzičkom opremom, prevazilaženja treme, razbijanja predrasuda i stereotipa, razvoja samopouzdanja, predavanja o istorije muzike i značaju žena na muzičkoj sceni.
 6. Edukativne radionice
 7. Kvalitetne fotografije i video snimke devojčica tokom radionica, kao i završni video kampa, 
 8. Korišćenje instrumenta na kojem će devojčica tokom kampa svirati i učiti, ukoliko ne poseduje sopstveni.
 9. Osiguranje za instrument učesnice, ukoliko poseduje sopstveni.
 10. Diplome i poklon paketiće za devojčice kao uspomenu na učešće na jedinom Rok kampu za devojčice u ovom delu Evrope.

Uplata se može izvršiti jednokratno ili u više rata na sledeći način:

3.000 RSD do 1. jula 2022. godine 

3.000 RSD do 1. avgusta 2022. godine

3.000 RSD do 1. septembra 2022. godine

3.000 RSD do 1. oktobra 2022. godine

Napomena: kašnjenje uplate bilo koje od rata onemogućuje devojčici učešće na kampu i njeno mesto se ustupa sledećoj devojčici sa liste čekanja. 

 

Kotizacije se uplaćuju na račun udruženja koje organizuje kamp:

Organizacija za promociju aktivizma OPA

Gavrila Principa 43, 11000 Beograd

PIB 103880546

220-69983-51, ProCredit banka, Beograd

 

Ko organizuje Rok kamp za devojčice?

Iza Rok kampa za devojčice stoji tim mladih i posvećenih žena Organizacije za promociju aktivizma OPA i Kolektiva mladih žena FEMIX, koji postoje već više od 12 godina  i sarađuju sa velikim brojem organizacija, kolektiva i umetnica i umetnika. Organizacija je osnovana 2004. godine, a osnovali su je mladi i njome upravljaju mladi, prvenstveno mlade žene, razvijajući programe i projekte u oblasti kulture, rodne ravnopravnosti i unapređenja položaja mladih. Naše sedište je u Beogradu i većina aktivnosti se sprovodi u Beogradu, iako su članice organizacije veoma zainteresovane za saradnju sa drugim gradovima, zemljama u regionu i inostranstvu.

Ovogodišnje izdanje Rok kampa za devojčice podržali su Mama Cash fondacija, Frida fondacija, Ministarstvo kulture i informisanja, Fond Prince Claus i UNESCO’s International Fund for Cultural Diversity. Naš rad  je do sada podržavalo je Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture, Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda, Mama Cash fondacija, Frida fondacija, Rekonstrukcija ženski fond, Tim za smanjenje siromaštva i socijalno uključivanje, GIZ, Trag fondacija, ERSTE banka, fondacija Jelena Šantić, U.S. Embassy Belgrade, Regionalna kancelarija za saradnju mladih, Fondacija Schuler Helfen Leben, Porticus i drugi donatori i sponzori. Članice smo Krovne organizacije mladih Srbije, Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada, Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije i Regionalne mreže kulturnih rodnih praksi, Svetske mreže Rok kampova za devojčice i Evropske mreže rok kampova za devojčice. Naš kolektiv pomaže osnivanje kampova u regionu i aktivno radi na kreiranju regionalne mreže kampova. Naše učesnice i alumnistkinje imaju mogućnost za učešće na kampovima i različitim projektima i koncertima u zemlji, regionu i širom sveta. 2020. godine smo osnovale i alumni savet koji čine devojčice, učesnice prethodnih Rok kampova, koje će u predstojećem periodu aktivno učestvovati u daljoj realizaciji budućih kampova.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *