Počeo šesti Rok kamp za devojčice
Počeo šesti Rok kamp za devojčice

U ponedeljak 11. jula 2022. nova generacija učesnica je stigla u smeštaj u Kruševcu, i time je zvanično započet šesti Rok kamp za devojčice. 

Prvog dana devojčice su imale priliku da se upoznaju sa organizacionim timom, čuju neophodne informacije o metodologiji daljeg rada kao i o samim instrumentima.

Radionicom o samopouzdanju do rokenrol stava

Nakon upoznavanja je usledila prva u nizu edukativnih radionica koje ce devojčice pohađati na ovogodišnjem kampu. Koordinatorka edukativnog programa je Milica Crkvenjakov, omladinska radnica koja vodi popularni kanal Draga devojčice na društvenim mrežama, a tema prve radionice je bila samopouzdanje. 

Na radionici, devojčice su kroz interaktivne vežbe imale prilike da podele sa ostalima koje su karakteristike koje kod sebe vole, šta je ono na šta su ponosne, kao i da saznaju zašto postoje stvari koje im ruše samopouzdanje. Milica je podstakla devojčice da kritički posmatraju izvore te nesigurnosti, i da se zapitaju da li su sve mane koje prikazuju društvene mreže, reklame, ali i okolina zapravo mane ili se iza toga krije nešto drugo. 

Milica im je govorila o taktikama koje mogu da koriste kako bi se odbranile od negativnog uticaja. Fokus radionice je bio usmeren na ljubav prema sebi, kao i međusobnu podršku.

Tokom slobodnog vremena, učesnice kampa su imale priliku da se bolje upoznaju međusobno i pogledaju dokumentarni film “Viktorija, 15“. Film prati Viktoriju, učesnicu prve generacije Rok kampa za devojčice, koja se priprema za učešće na evropskom Rok kampu za devojčice i mlade na Islandu.

Novo jutro na Rok kampu za devojčice: timski rad i podela u bendove

Drugi dan Rok kampa za devojčice počeo je radionicom instrumenata na kojoj su učesnice uz podršku mentorki vežbale osnove sviranja na izbabranim istrumentima, kao i osnove snimanja i produkcije zvuka.

Nakon ručka je došao momenat kome su se devojčice najvise radovale: formiranje bendova koji će kroz rad na kampu stvoriti svoje autorske pesme. Mentorke su učesnice podelile u osam grupa, i usledile su prve probe novonastalih bendova. Devojčice su bile fokusirane na rad, stalno nasmejane i uzbuđene zbog velikog izazova koji je pred njima.

Usledila je radionica edukativnog programa čije su teme bili  timski rad, podrška i solidarnost. Zajedno sa koordinatorkom Milicom Crkvenjakov radionicu je vodila alumni grupa Rok kampa za devojčice, koju čine  Teodora Milenić, Viktorija Jovanović, Petra Stošić i Mia Lehki.

Na ovoj radionici devojčice su učile šta je razlika između grupe i tima a zatim i zajedno zaključile šta je sve potrebno da bi jedan tim uspešno funkcionisao. U donošenju tih zaključaka su im pomogle i igrice. Devojčice su, podeljene u timove, prolazile kroz niz aktivnosti koje su osmišljene da stave njihovu saradnju pred izazove, a koje moraju zajedno prevazići kako bi došle do cilja. Služeći se primerima iz tih igara, ali i iskustvom sa kampa i iz života, devojčice su istakle značaj podrške i tolerancije.


Završni koncert šeste generacije Rok kampa za devojčice održaće se u nedelju, 17. jula sa početkom u 18h na bini ispred Kulturnog centra Kruševac. Svi zainteresovani mogu da se prijave za organizovan prevoz autobusom od Beograda do Kruševca i nazad na mejl femixinfo@gmail.com, kao i da zaprate događaj na Facebook stranici.


Šesti Rok kamp za devojčice organizuje se uz podršku Trag fondacije, FRIDA fonda, UNESCO Fonda za kulturnu raznolikost, Ministarstvo kulture i informisanja, Schueler Helfen Leben, i Mama Cash fondacija. Partneri projekta su Dom učenika srednjih škola “Pane Đukić Limar”, OŠ “Dragomir Marković”, Dom kulture Kruševac, Anđeli kolači i Proto. Medijski sponzori su Balkanrock, Headliner i Oblakoder. Zahvaljujemo se na pomoći u organizaciji Alternativnom centru za devojke, Kancelariji za mlade Kruševac i Alternativnom kulturnom centru Gnezdo.

tekst: Ana Stanković; foto: Katarina Dimitrijević

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *