Rokaj sa mnom! Održan koncert 6. generacije Rok kampa za devojčice
Rokaj sa mnom! Održan koncert 6. generacije Rok kampa za devojčice

Učesnice 6. generacije Rok kampa za devojčice zasvirale su pred brojnom publikom i izvele originalne pesme u punom klubu Doma omladine Beograda 27. novembra 2022.

Prvi put pred beogradskom publikom nastupili su bendovi sa Rok kampa za devojčice. Šesta generacija izvela je 8 originalnih pesama koje su se prvi put čule van soba za probe. Podršku iza scene pružile su im tri učesnice koje su tokom kampa učile osnove audio i video produkcije, kao i snimile kratki film koji je publika pogledala na početku koncerta.

Uskoro će biti objavljen snimak koncerta, nastavite da nas pratite!

Bend 4Rock oformile su Maša, Sara A., Lenka L., Teodora i Julija. Njihova pesma “I have the power” posvećena je velikoj moći koju muzika nosi i kako sve može postati melodija.

Publici koncerta, kao i devojčicama obratila se Ivana Marković iz Trag fondacije.

“Imam jednu poruku za devojčice: Ako nekada imate osećaj da vas svet ne razume, to je zato što vi pravite drugačiji, bolji svet,” poručila je Ivana.

Bend Draken Flash ima četiri članice – Ivu, Katarinu, Martu i Višnju. Njihova energična pesma “Autsajder” šalje poruku da tuđe mišljenje ne treba da upravlja našim životima.

Publika je u pauzi između bendova čula Selenu Simić, koja od početka predvodi mentorski tim.

“Svake godine upoznajemo nove talentovane devojčice koje nas iznova oduševe svojim sviranjem, a malu zaslugu za to ima i mentorski tim koji je ove godine bio najbrojniji do sada.”

Andreja, Dunja J., Kalina i Sofija čine bend Escape the Electricity, koji je na koncertu izveo pesmu “Inside my head”. Pesma opisuje kako je to osećati se da te niko ne razume i tugu koja iz toga proističe.

Rok kamp za devojčice je jedinstvena priča u ovom delu Evrope koja omogućava devojčicama iz različitih delova Srbije da svake godine provedu nezaboravnih 7 dana sa vršnjakinjama stvarajući muziku, učeći za neke od njih nove instrumente, družeći se, razumevajući bolje i sebe i druge i društvo u kome žive. Ovu incijativu grupa mladih žena započela je 2016. godine, od kada svako leto upoznaje novu generaciju rokerki. Ovogodišnje izdanje održalo se od 11. do 17. jula 2022. u Kruševcu, a završni koncert odložen je do novembra zbog zdravstvene situacije.

Bend Living Souls i njihova pesma “Cookies and milk” opisuju tugu, bes i zbunjenost tinejdžerskih godina koje nekad ni slatkiši ne mogu da oteraju. Autorke pesme su Đurđa, Ida, Mina i Petra.

Ove godine, osim četiri instrumenta za koje se na kampu opredeljuju učesnice, bilo je moguće opredeliti se i za grupu audio-video produkcije. Ovaj program pohađale su tri devojčice koje su tokom kampa snimile kratak film. Autorke su bile inspirisane popularnom serijom ”Stranger things”, a zanimljivo je da u filmu glume učesnice i mentorke ovogodišnjeg kampa. Film nosi naziv “Majka”, a urađen je pod mentorstvom Ariadne Vrljanović–Zhao i Sofie Kuzmanović. Film su pripremile  Aleksandra, Lana i Marija.

Bend Marlith čine Irena, Milica, Višnja i Lenka L., a njihova numera zove se “Real woman”. One pevaju o samopouzdanju i pravu na biranje sopstvene sudbine.

Rok kamp za devojčice sada ima aktivan Alumni klub, koji okuplja nešto starije devojčice koje su prošle kroz kamp i odlučile da ostanu u kontaktu, da sarađuju, putuju, druže se, i da zajedno podrže nove generacije kamperki. Ove godine u kamp su direktno bile uključene Katarina Zarić, Milica Mitić, Petra Stošić, Teodora Milenić, Mia Lehki i Viktorija Jovanović, a mnoge druge devojke takođe učestvovale su u pripremi ali zbog drugih obaveza nisu mogle da se fizički pridruže u Kruševcu. Neke od alumnistkinja na kampu bile su mentorke, a neke su bile vršnjačke edukatorke i učestvovale u osmišljavanju i vođenju važnih radionica.

Lenka M., Sunčica, Dunja R. i Julija svoj bend su nazvale Melpomena, a njihova pesma “Soba 23” priča ‘strašnu’ priču izmaštane verzije Rok kampa za devojčice.

Mentorski tim ove godine činile su Marija Nikolić, Marija Gavranović i Ana Janković za klavijature, Aleksandra Stamenković i Milica Mitić za gitaru, Marija Uzunovska i Kaća Zarić za bas gitaru i Biljana Šunjka i Selena Simić za bubnjeve. Iva Mišović je mentorka koja je pomogla devojčicama da njihove prve autorske pesme zvuče ovako dobro. Grupu za audio video produkciju su mentorisale Ariadna Vrljanović–Zhao i Sofia Kuzmanović.

U pesmi “No ice cream” radi se o mnogo više od sladoleda, o čemu pevaju i sviraju Anika, Hana, Dunja V. i Anja iz benda Opasne frekvencije.

Palice i žice poručuju “Rokaj sa mnom”! Ovaj bend čine Sara B., Magdalina, Mirna i Sonja.

Utisak celog tima obuhvatila je Milica Crkvenjakov, saradnica za edukativni program i facilitatorka Alumni kluba, kada je u govoru na koncertu izrazila koliko je ponosna devojčice.

Organizacioni tim Rok kampa za devojčice ove godine činile su Ana Anjuta Janković, Katarina Mitić Minić, Maja Josić, Maša Peruničić, Nevena Prvulj, Olga Boškov i Tatjana Nikolić, kao i volonterka Ana Stanković. Psihosocijalnu podršku pružala je Sandra Nikolić iz savetovališta Autentični život, a za opremu se pobrinuo Luka Matković, Citadela production. Jovana Živković vodila je program koncerta. Za fotografiju i snimanje koncerta bili su zaduženi Filip Olćan i Tanja Drobnjak.

Hvala Domu omladine Beograda, Domu učenika srednjih škola Pane Đukić-Limar i OŠ “Dragomir Marković” na gostoprimstvu.


Šesti Rok kamp za devojčice organizuje se uz podršku Trag fondacije, FRIDA fonda, UNESCO Fonda za kulturnu raznolikost, Ministarstvo kulture i informisanja, Schueler Helfen Leben, i Mama Cash fondacija. Kao i prethodnih godina, Rok kamp za devojčice je imao podršku svojih prijatelja i partnera. Anđeli kolači su devojčicama obezbedili zdrave užine, a Proto radionica je i ove godine zaslužna za brending. Medijski sponzori i ove godine su Balkanrock, Oblakoder i Headliner.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *