Drugi Rok kamp za devojčice 2018.

Drugi Rok kamp za devojčice održan je od 25. juna do 1. jula i okupio 31 devojčicu uzrasta od 10 do 14 godina iz 13 različitih mesta u Srbiji: Beograda, Novog Sada, Lazarevca, Obrenovca, Sremske Mitrovice, Vršca, Kovina, Žablja, Knjaževca, Blaca, Jagodine, Sokobanje i Smedereva. One su više od šest sati svakog dana radile sa domaćim muzičarkama iz različitih bendova alternativne scene, usavršavajući ili stičući prve osnove sviranja bubnjeva, gitare, bas gitare ili klavijature. Neke od devojčica su na kampu prvi put uzele u ruke svoj instrument!

Mentorke koje su posvećeno i entuzijastično radile sa njima bile su ove godine Anja Tvrtković i Jelena Mihić, basistkinje, Tijana Milivojević i Mina Stojanović, gitaristkinje, Isidora Dimić i Marija Nikolić, klavijaturistkinje i bubnjarke Biljana Šunjka i Selena Simić, ujedno i vođa mentorskog tima i od nedavno članica Upravnog odbora Svetske mreže Rok kampova za devojčice (Girls Rock Camps Aliance – GRCA).

Pored intenzivnog rada na sviranju instrumenata u Karlovačkoj gimnaziji i pripremi za završni koncert, devojčice su u večernjim časovima u Eko centru “Radulovački”, gde su bile smeštene, pohađale i dodatne, fakultativne radionice. Razgovor o tome kako drugarstvo, pažnja i ljubav (ne)treba da izgledaju i koje izbore smemo da pravimo uprkos očekivanjima vodile su Sanja Pavlović i Jovana Markulić iz Mogu da neću projekta Autonomnog ženskog centra. Radionicu live looping-a vodila je Tamara Ristić Kezz, a kako se pišu tekstovi pesama devojčicama su pokazale kantautorka Bojana Vunturišević i Minja Bogavac, dramaturškinja. Značajne žene u istoriji narodne, klasične i popularne muzike su tema razgovora sa muzikološkinjom dr Ivom Nenić, a pitanje zašto je Rok kamp samo za devojčice bilo je u fokusu debate koju je vodila naučnica Nađa Duhaček. Poslednjeg dana kampa, pred završni koncert, Jovana Coka Stanković, novinarka, muzički PR i voditeljka Rock radija devojčicama je poručila „Stresa bez!“, oslobodila ih treme i pripremila za završni nastup. Dve radionice pevanja sa devojčicama vodila je Tamara Kojić, članica organizacionog tima kampa ali i nekadašnja pevačica sastava “Vroom”.

U subotu 30. 06. je organizovano i malo druženje sa muzičkim novinarima i PR-ovima, kako bi devojčice stekle pogled na muzičku scenu i iz jednog drugog ugla. Tada su nas na kampu posetili Bojana Kozomora, PR Exit Festivala, Ljiljana Zdravković, pevačica benda The Bite, muzička novinarka i voditeljka Rock Radija, i Dušan Majkić, novinar i muzički urednik Oradija RTV.

Drugi Rok kamp za devojčice je možda zvanično zatvoren nastupom u Sremskim Karlovcima, ali to nije kraj saradnje, druženja i sviranja. Organizacioni i mentorski tim nastaviće da, kao i prošle godine, podržava i promoviše devojčice učesnice kampa na različite načine tokom narednih meseci. Prva generacija učesnica kampa imala je priliku da nastupi čak šest puta tokom prethodnih godinu dana, a nadamo se da će slične mogućnosti dobiti i ova, druga po redu generacija.