Treći Rok kamp za devojčice 2019.

Treći Rok kamp za devojčice, jedinstveni projekat u ovom delu Evrope,  završen je u subotu 20. jula finalnim koncertom na Platou ispred Doma kulture u Knjaževcu.

Devojčice su tokom 7 dana imale priliku da uče osnove ili usavršavaju sviranje gitare, bas gitare, bubnja i klavijatura, a po prvi put ove godine uvedena je i sekcija podešavanja zvuka i koncertne produkcije. Mentorski tim je i ove godine predvodila bubnjarka Selena Simić, koja je ujedno i vođa organizacionog tima, a pored nje tu su bile i Biljana Šunjka (bubanj), Marija Nikolić (klavijature), Isidora Dimić (klavijature), Ana Dragićević (bas gitara), Niuvys Sabournin Perez (bas gitara), Tijana Milojević (gitara), Vanja Andžić (gitara) i Mila Veljić (zvuk i koncertna produkcija). Ove godine kamp je posetila i predsednica Svetske alijanse Rok kampova za devojčice, Džen Stivens i devojčicama, kao i organizatokama pružila veliku podršku.

Tokom trajanja ovogodišnjeg kampa od 14. do 20. jula u Knjaževcu oformljeno je osam bendova, a ono što je potrebno istaći jeste da je u okvriu Rok kampa za devojčice ove godine po prvi put primenjana nova metodologija – devojčice su same pisale muziku i tekst za pesme koje su premijerno izvele u subotu na koncertu. Pred toga, one su osmislile i imena svojih bendova, kao i originalne logoe koji su se našli na programskim knjižicama sa tekstovima koji su podeljeni publici u subotu pred koncert.

Pored muzičkih radionica, kao i prethodne dve godine, devojčice su pohađale i različite edukativne radionice, te su tako gostujući edukatori bili Uroš Savić Kain koji je sa devojčicama razgovarao o ljudskim pravima; Jelena Memet je držala radionicu bezbednosti na internetu, dok je novinarka Balkanrock potala održala predavanje o uvodu u muzićko novinarstvo. Devojčice su na savladavanju treme pred ovogodišnji koncert radile zajedno sa Tamarom Kojić, jednom od organizatorki Rok kampa za devojčice.

Na završnom koncertu treće generacije Rok kampa za devojčice su nastupile u bendovima Autskulerke,  Blood rush, Infrakt, Toxic Taste, Pretty Little Rockers, Black Eye, Nightmare  i SatinS izvodeći redom po prvi put originalno napisane pesme “Mrzim školu”, “High Voltage”, “Srce”, “Pure Gasoline”, “Your Time”, “Strahovi”, “Noćna mora” i “Komšinica”. Podršku su im iz publike pružile i devojčice iz prethodne dve generacije, kao i mnogobrojni roditelji, prijatelji, posetioci i mediji.

Treći Rok kamp za devojčice podržali su U.S. Embassy Belgrade, Mama Cash, FRIDA | The Young Feminist Fund, Erste Banka Srbija, Ministarstvo kulture i informisanja i firma Falc East. Pored toga, partneri projekta su štamparija Proto, Dom učenika Srednjih škola Knjaževac, Dom kulture Knjaževac, Coca-Cola, Anđeli kolači i kompanija Statovac. Medijski pokrovitelj projekta je muzički portal Balkanrock.

pročitajte više

 

Drugi Rok kamp za devojčice 2018.

Drugi Rok kamp za devojčice održan je od 25. juna do 1. jula i okupio 31 devojčicu uzrasta od 10 do 14 godina iz 13 različitih mesta u Srbiji: Beograda, Novog Sada, Lazarevca, Obrenovca, Sremske Mitrovice, Vršca, Kovina, Žablja, Knjaževca, Blaca, Jagodine, Sokobanje i Smedereva. One su više od šest sati svakog dana radile sa domaćim muzičarkama iz različitih bendova alternativne scene, usavršavajući ili stičući prve osnove sviranja bubnjeva, gitare, bas gitare ili klavijature. Neke od devojčica su na kampu prvi put uzele u ruke svoj instrument!

Mentorke koje su posvećeno i entuzijastično radile sa njima bile su ove godine Anja Tvrtković i Jelena Mihić, basistkinje, Tijana Milivojević i Mina Stojanović, gitaristkinje, Isidora Dimić i Marija Nikolić, klavijaturistkinje i bubnjarke Biljana Šunjka i Selena Simić, ujedno i vođa mentorskog tima i od nedavno članica Upravnog odbora Svetske mreže Rok kampova za devojčice (Girls Rock Camps Aliance – GRCA).

Pored intenzivnog rada na sviranju instrumenata u Karlovačkoj gimnaziji i pripremi za završni koncert, devojčice su u večernjim časovima u Eko centru “Radulovački”, gde su bile smeštene, pohađale i dodatne, fakultativne radionice. Razgovor o tome kako drugarstvo, pažnja i ljubav (ne)treba da izgledaju i koje izbore smemo da pravimo uprkos očekivanjima vodile su Sanja Pavlović i Jovana Markulić iz Mogu da neću projekta Autonomnog ženskog centra. Radionicu live looping-a vodila je Tamara Ristić Kezz, a kako se pišu tekstovi pesama devojčicama su pokazale kantautorka Bojana Vunturišević i Minja Bogavac, dramaturškinja. Značajne žene u istoriji narodne, klasične i popularne muzike su tema razgovora sa muzikološkinjom dr Ivom Nenić, a pitanje zašto je Rok kamp samo za devojčice bilo je u fokusu debate koju je vodila naučnica Nađa Duhaček. Poslednjeg dana kampa, pred završni koncert, Jovana Coka Stanković, novinarka, muzički PR i voditeljka Rock radija devojčicama je poručila „Stresa bez!“, oslobodila ih treme i pripremila za završni nastup. Dve radionice pevanja sa devojčicama vodila je Tamara Kojić, članica organizacionog tima kampa ali i nekadašnja pevačica sastava “Vroom”.

U subotu 30. 06. je organizovano i malo druženje sa muzičkim novinarima i PR-ovima, kako bi devojčice stekle pogled na muzičku scenu i iz jednog drugog ugla. Tada su nas na kampu posetili Bojana Kozomora, PR Exit Festivala, Ljiljana Zdravković, pevačica benda The Bite, muzička novinarka i voditeljka Rock Radija, i Dušan Majkić, novinar i muzički urednik Oradija RTV.

Drugi Rok kamp za devojčice je možda zvanično zatvoren nastupom u Sremskim Karlovcima, ali to nije kraj saradnje, druženja i sviranja. Organizacioni i mentorski tim nastaviće da, kao i prošle godine, podržava i promoviše devojčice učesnice kampa na različite načine tokom narednih meseci. Prva generacija učesnica kampa imala je priliku da nastupi čak šest puta tokom prethodnih godinu dana, a nadamo se da će slične mogućnosti dobiti i ova, druga po redu generacija.

pročitajte više

 

Prvi Rok kamp za devojčice 2017.

Prvi Rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope održan je od 21. do 27. avgusta 2017. godine u dečjem odmaralištu “Šuplja stena” na Avali. Devojčice uzrasta od 10 do 14 godina učile su osnove sviranja električne gitare, bas gitare, klavijatura ili bubnjeva. Vođene mentorskim timom koji je bio sačinjen od osam aktivnih rok muzičarki, 32 devojčice su pored upoznavanja sa instrumentima i osnovama sviranja, učile i o komponovanju muzike, pisanju tekstova, i spremale se za svoj prvi nastup, završni koncert.

Na prvom Rok kampu za devojčice radionice instrumenata vodile su mlade muzičarke i kantautorke sa domaće scene, koje su se priključile projektu sa velikom željom i entuzijazmom da podstaknu novu generaciju rokerki. Za bubnjeve su bile zadužene Selena Simić (bendovi Nemesis, Raskid13 i Goatmare and the Hellspades) i Tamara Tasić (bend Balkanska lavina), koje su tokom 2015. vodile radionice bubnjeva za devojčice u nekoliko gradova. Odsek za gitaru predvodile su Tijana Milivojević (Nemesis) i kantautorka Nađa Vračarić, a radionicama bas gitare bavila se Anja Tvrtković (Nemesis, NoYz?) sa Jelenom Mihić (Random). Marija Nikolić (Horkestar, bend Sane Garić / Xanax) i Isidora Dimić (ex Goatmare and the Hellspades) su se našle za klavijaturama.

Selena (bubnjevi), Tijana (gitara) i Anja (bas gitara) su deo jedinog ženskog melodic death metal benda u Srbiji – Nemesis, koji je imao vrlo zapažen nastup pred nekoliko hiljada ljudi na finalnoj večeri Demofesta 2017. godine u Banjaluci. Basistkinja Jelena Mihić na Rok kamp za devojčice dolazi iz benda Random, koji je odneo pobedu na Kuršumlijskoj gitarijadi 2017. godine. Tamara Tasić, bubnjarka, nastupa sa Balkanskom lavinom Dragoljuba Đuričića širom regiona, a Mariju Nikolić možete čuti za DJ pultom kako nastupa pod umetničkim imenom Časna sestra. Nađa Vračarić, koja nastupa pod imenom Nadja, 2016. godine objavila je debitantski EP “Venus in Gemini”.

Rok kamp za devojčice je imao svoju veliku završnicu 27. avgusta 2017. godine u 12.30h na koncertu na otvorenoj bini “Šuplje stene”, gde su učesnice nastupile pred publikom, u bendovima koje su tokom kampa oformile.

Prvi Rok kamp za devojčice se održao zahvaljujući podršci SkyMusic produkcije, Trag fondacije, programa Superste ERSTE banke, Ministarstva omladine i sporta kroz program Mladi su zakon. Partneri projekta su bili i GO Vračar, Triglav osiguranje, Proto, Disciplina, Ekipa Clothing, kolači Anđeli, Fruvita, Universal Srbija i Rekonstrukcija Ženski fond. Medijski sponzori kampa su bili Noizz i Hej! Časopis.

pročitajte više